Φάρος Χανίων

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, στην εποχή της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας διαπιστώνουμε ότι η πόλη των Χανίων είχε ανεπτυγμένο εμπόριο και ναυτιλία. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για το Ενετικό λιμάνι.

Ο Ενετικός Φάρος των Χανίων είναι χτισμένος πάνω σε ένα φυσικό βράχο. Αρχικά λειτούργησε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας ενώ τα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι προσκολλημένα στην κρητική παράδοση και διαμορφώθηκε από την ύστερη Ενετική περίοδο και μετά, και αφού πήρε τη μορφή που βλέπουμε τώρα.

Μοιάζει περισσότερο με μιναρέ, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, καθώς μια εσωτερική σκάλα οδηγεί στο μπαλκόνι με το γυάλινο πύργο. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί δεν μπορούν να εντάξουν την αρχιτεκτονική του στην κατηγορία των τυπικών φάρων. Καθώς επίσης δεν έχει κατοικία για τους φύλακες ακριβώς επειδή είναι μέρος κατοικημένης περιοχής.

Το ύψος του φάρου φτάνει τα 21 μέτρα ενώ το φως φωτίζει σε απόσταση επτά μιλίων. Είναι ένα στολίδι για την πόλη των Χανίων και σήμα κατατεθέν της.  Ακόμη, είναι ένα από τα αξιοθέατα που έχουν τη χαρά να δουν όλοι οι επισκέπτες του νησιού.

Φρούριο Φιρκά

Στη βορειοδυτική άκρη του ενετικού λιμανιού των Χανίων βρίσκεται το Φρούριο Φιρκά, που χτίστηκε για να προστατεύει την είσοδο του λιμανιού. Στο οχυρό ήταν το αρχηγείο του στρατιωτικού διοικητή της πόλης. Εσωτερικά υπήρχαν στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού.

Τα κτίρια της δυτικής πτέρυγας είναι κτισμένα σε δύο ορόφους και στο κέντρο της αυλής υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή που μαζεύει το νερό από τις στέγες. Επί Τουρκοκρατίας, το Φρούριο Φιρκά χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και ως φυλακή. Στην εποχή μας τιμάται με την επέτειο της 1ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913, γιορτή και τελετή με επίδειξη της Ελληνικής σημαίας

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Στην είσοδο του Φρουρίου του Φιρκά υπάρχει το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Δημιουργήθηκε το 1973, με στόχο τη διατήρηση του ναυτικού πλούτου και των παραδόσεων του νησιού αλλά και για να προάγει την ναυτική του ιστορία.

Η έκθεση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης περιλαμβάνει πάνω από 2500 εκθέματα μεταξύ αυτών κειμήλια, πίνακες ζωγραφικής, αντικείμενα που βρέθηκαν στο βυθό, χάρτες κ.α.


Σημαντική εξέλιξη του Μουσείου είναι η δημιουργία μόνιμης έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής, με κύριο έκθεμα το αντίγραφο αρχαίου εμπορικού πλοίου της Μινωικής περιόδου.

Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι)

Μέσα στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, στο τέλος των 17 ναυπηγείων και προς τα δυτικά βρίσκεται ένα υπέροχο κτίριο, το Grand Arsenal.

Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου το 1585 από τον Γενικό Προμηθευτή Alvise Grimani, ωστόσο το Grand Arsenal άλλαζε κατά καιρούς έχοντας έτσι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν το όνομα «Grand».

Περίπου το 1872, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ξεκίνησε μια νέα εποχή για το Μεγάλο Οπλοστάσιο.

Στις πύλες του στεγαζόταν το Χριστιανικό Κοινοτικό Σχολείο και κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, έχει χρησιμοποιηθεί και ως δημόσιο νοσοκομείο καθώς και ως Δημαρχείο.

Σήμερα έχει ανακαινιστεί πλήρως και έχει μετατραπεί σε έναν εκπληκτικό χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων. Φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις με έμφαση στην αρχιτεκτονική.