Κτίριο Ξενοδοχείου

Το κτίριο Mosaic Venetian Harbour Suites αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η ιστορία της ξεκινά το Μεσαίωνα, στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Συγκεκριμένα τον 15ο αιώνα, όταν η πόλη γύρω από τον οχυρό λόφο του Καστελίου άρχισε να επεκτείνεται. 

Στο πέρασμα των αιώνων το κτίριο δεν είχε καθορισμένη μορφή.
Χαλκογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα, σχέδια του 18ου και 19ου αιώνα παρουσιάζουν διαφορετικές μορφές του κτιρίου. Τα ευρήματα κατά τις εργασίες αποκατάστασης (άνοιγματα θυρών και παραθύρων) αποδεικνύουν την ποικιλία των χρήσεων του κτιρίου διαχρονικά.

Το κτίριο πήρε τη σημερινή του μορφή στις αρχές του 20ου αιώνα. Από αυτό το σημείο και έπειτα το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Κοντουδάκη.

Το Οικογενειακό Σπίτι

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η οικογένεια Κοντουδακη μετακόμισε από τον Πειραιά στα Χανιά όπου το κτίριο έγινε το σπίτι τους μέχρι το 1975.

Η ιστορία αυτού του σπιτιού συνδέεται με τις προσωπικές ιστορίες 4 γυναικών της οικογένειας. Η γλυκύτητα στα μάτια τους, η ζεστασιά του χαμόγελου τους, τόσα πολλά από αυτά που αντιπροσώπευαν, έχουν διατηρηθεί στα έπιπλα και τα προσωπικά τους εφέ, τα οποία διατηρήσαμε για να δώσουμε στο ξενοδοχείο τη ζεστασιά και την ατμόσφαιρα του.

Αναπαλαίωση

Το 2007 ξεκίνησε η ριζική του αποκατάσταση μαζί με τη μετατροπή του σε ένα μοντέρνο, άνετο και καλαίσθητο χώρο κατοικίας. Ήταν δομικά ενισχυμένο και επενδυμένο με φιλικά προς το περιβάλλον, σύγχρονα και ποιοτικά υλικά που ανταποκρίνονταν στην αρχική μορφή και το στυλ του κτιρίου.

Σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό Κτιρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, καταλήξαμε να έχουμε ένα πλήρως ανακαινισμένο  ξενοδοχείο το οποίο διατήρησε τα ιστορικά στοιχεία της Παλιάς Οικίας σε συνδυασμό με την απαραίτητη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων μιας σύγχρονης κατοικίας φιλοξενίας. Στόχος μας ήταν η αυθεντικότητα, η ποιότητα, η άνεση και η κομψότητα. Ο Τάκης Κοντουδάκης, ο ταλαντούχος διακοσμητής εσωτερικών χώρων μας, έδωσε μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες για να πετύχουμε το παρόν αποτέλεσμα!